logo


Home
Werkwijze
restauraties
projecten
contactProjecten

Naast ‘boat’restauraties worden er ook andere projecten gerealiseerd.

Albert Einstein: ‘Voorstellingsvermogen is belangrijker dan kennis’


Rolstoelvisboot

Vrijdag 11 mei 2012. Onder grote publieke belangstelling vond bij Stichting 'Boat' hedenmiddag de tewaterlating plaats van de rolstoelvisboot "Pompel og Pilt ". Zwevend in de touwen zakte de boot langzaam naar het water in de Opsterlandse Compagnonsvaart. Het verliep allemaal voorspoedig.

Rolstoelviscentrum in Noorwegen

Goed 14.00 uur hadden vele genodigden (en niet-genodigden) zich verzameld in het complex van "Boat" aan de Schapendrift. Na een begroeting door Teade Bergsma, drijvende kracht achter "Boat", kreeg Hans van de Goor het woord. Hij en zijn vrouw Diny, woonachtig in Noord-Brabant, zetten zich al langere tijd in voor de realisering van een rolstoelviscentrum in Noorwegen, in Rekdal in de gemeente Vestnes. Het centrum wordt gebouwd op een grondstuk in een fjord, met een prachtige natuur er om heen en, niet te vergeten, goed viswater (voor meer info zie: www.rolstoelviscentrum.nl.).

Er kwam contact tot stand met "Boat" en dat leidde er toe dat de wel bijzondere visboot gemaakt zou gaan worden in de bijzondere omgeving van "Boat".  Diverse sponsoren hebben bijgedragen aan de realisering van dit project. En nu was de boot dan klaar en kon worden overgedragen aan het "Rullestol fiske ferie center" in Noorwegen. Namens die instelling sprak mevr. Grete Petter woorden van dank. Mw. Janneke de Jong en mw. Sietske Kamminga boden een bezem met bloemstuk aan. Volgens een oude traditie wordt deze in de mast geheven bij tewaterlating.

De tewaterlating

Er moest een vrachtauto met hijskraan aan te pas komen om de boot in het water te krijgen. Even was het spannend. Zal het lukken via de doorgang naast "De Vosseheer" de vaart te bereiken? . Maar het lukte! Kort daarna "zweefde" de boot boven de vaart en kon de doopplechtigheid beginnen. Vanuit plastic flesjes werd zout Noors water tegen de boeg geworpen.

Het kon niet uitblijven. De boot moest worden uitgeprobeerd. Dus begaven enige rolstoelrijders zich, met succes, via de brede loopplank aan boord. Zelfs een scootmobielrijder lukte het te embarkeren en, na enige minuten, feilloos te debarkeren.

Al met al, een succesvolle middag. Donkerbroek is (weer) op de kaart gezet. Mogen er opdrachten volgen uit vele werelddelen.

Een impressie is te vinden in het fotoboek

 

Frysk Boatsje